Try out the new BibleStudyTools.com. Click here!

The Baltimore Larger Catechism

Lesson 1: On the Endl of Man

Question 1:
Who made the world?
Answer:
God made the world.

Question 2:
Who is God?
Answer:
God is the Creator of heaven and earth, and of all things.

Question 3:
What is man?
Answer:
Man is a creature composed of body and soul, and made to the image and likeness of God.

Question 4:
Is this likeness in the body or in the soul?
Answer:
This likeness is chiefly in the soul.

Question 5:
How is the soul like to God?
Answer:
The soul is like God because it is a spirit that will never die, and has understanding and free will.

Question 6:
Why did God make you?
Answer:
God made me to know Him, to love Him, and to serve Him in this world, and to be happy with Him forever in the next.

Question 7:
Of which must we take more care, our soul or our body?
Answer:
We must take more care of our soul than of our body.

Question 8:
Why must we take more care of our soul than of our body?
Answer:
We must take more care of our soul than of our body, because in losing our soul we lose God and everlasting happiness.

Question 9:
What must we do to save our souls?
Answer:
To save our souls we must worship God by faith, hope, and charity; that is, we must believe in Him, hope in Him, and love Him with all our heart.

Question 10:
How shall we know the things which we are to believe?
Answer:
We shall know the things which we are to believe from the Catholic Church, through which God speaks to us.

Question 11:
Where shall we find the chief truths which the Church teaches?
Answer:
We shall find the chief truths which the Church teaches in the Apostles' Creed.

Question 12:
Say the Apostles' Creed.A.I believe in God, the Father Almighty, Creator of heaven and earth; and in Jesus Christ, His only Son, our Lord; who was conceived by the Holy Ghost, born of the Virgin Mary, suffered under Pontius Pilate, was crucified; died, and was buried. He descended into hell: the third day He arose again from the dead: He ascended into heaven, and sitteth at the right hand of God, the Father Almighty; from thence He shall come to judge the living and the dead. I believe in the Holy Ghost, the Holy Catholic Church, the communion of Saints, the forgiveness of sins, the resurrection of the body, and the life everlasting. Amen.

Lesson 2: On God and His perfections

Question 13:
What is God?
Answer:
God is a spirit infinitely perfect.

Question 14:
Had God a beginning
Answer:
God had no beginning; He always was and He always will be.

Question 15:
Where is God?
Answer:
God is everywhere.

Question 16:
If God is everywhere, why do we not see Him?
Answer:
We do not see God, because He is a pure spirit and cannot be seen with bodily eyes.

Question 17:
Does God see us?
Answer:
God sees us and watches over us.

Question 18:
Does God know all things?
Answer:
God knows all things, even our most secret thoughts, words, and actions.

Question 19:
Can God do all things?
Answer:
God can do all things, and nothing is hard or impossible to Him.

Question 20:
Is God just, holy, and merciful?A.God is all just, all holy, all merciful, as He is infinitely perfect.

Lesson 3: On the Unity and Trinity of God

Question 21:
Is there but one God?
Answer:
Yes; there is but one God.

Question 22:
Why can there be but one God?
Answer:
There can be but one God, because God, being supreme and infinite, cannot have an equal.

Question 23:
How many Persons are there in God?
Answer:
In God there are three Divine Persons, really distinct, and equal in all things-the Father, the Son, and the Holy Ghost.

Question 24:
Is the Father God?
Answer:
The Father is God and the first Person of the Blessed Trinity.

Question 25:
Is the Son God?
Answer:
The Son is God and the second Person of the Blessed Trinity.

Question 26:
Is the Holy Ghost God?
Answer:
The Holy Ghost is God and the third Person of the Blessed Trinity.

Question 27:
What do you mean by the Blessed Trinity?
Answer:
By the Blessed Trinity I mean one God in three Divine Persons.

Question 28:
Are the three Divine Persons equal in all things?
Answer:
The three Divine Persons are equal in all things.

Question 29:
Are the three Divine Persons one and the same God?
Answer:
The three Divine Persons are one and the same God, having one and the same Divine nature and substance.

Question 30:
Can we fully understand how the three Divine Persons are one and the same God?
Answer:
We cannot fully understand how the three Divine Persons are one and the same God, because this is a mystery.

Question 31:
What is a mystery?
Answer:
A mystery is a truth which we cannot fully understand.

Lesson 4: On Creation

Question 32:
Who created heaven and earth, and all things?
Answer:
God created heaven and earth, and all things.

Question 33:
How did God create heaven and earth?
Answer:
God created heaven and earth from nothing by His word only; that is, by a single act of His all-powerful will.

Question 34:
Which are the chief creatures of God?
Answer:
The chief creatures of God are angels and men.

Question 33:
What are angels?
Answer:
Angels are pure spirits without a body, created to adore and enjoy God in heaven.

Question 36:
Were the angels created for any other purpose?
Answer:
The angels were also created to assist before the throne of God and to minister unto Him; they have often been sent as messengers from God to man; and are also appointed our guardians.

Question 37:
Were the angels, as God created them, good and happy?
Answer:
The angels, as God created them, were good and happy.

Question 38:
Did all the angels remain good and happy?
Answer:
All the angels did not remain good and happy; many of them sinned and were cast into hell, and these are called devils or bad angels.

Lesson 5: On Our Frist Parents and the Fall

Question 39:
Who were the first man and woman?
Answer:
The first man and woman were Adam and Eve.

Question 40:
Were Adam and Eve innocent and holy when they came from the hand of God?
Answer:
Adam and Eve were innocent and holy when they came from the hand of God.

Question 41:
Did God give any command to Adam and Eve?
Answer:
To try their obedience God commanded Adam and Eve not to eat of a certain fruit which grew in the garden of Paradise.

Question 42:
Which were the chief blessings intended for Adam and Eve had they remained faithful to God?
Answer:
The chief blessings intended for Adam and Eve, had they remained faithful to God, were a constant state of happiness in this life and everlasting glory in the next.

Question 43:
Did Adam and Eve remain faithful to God?
Answer:
Adam and Eve did not remain faithful to God; but broke His command by eating the forbidden fruit.

Question 44:
What befell Adam and Eve on account of their sin?
Answer:
Adam and Eve, on account of their sin, lost innocence and holiness, and were doomed to sickness and death.

Question 45:
What evil befell us on account of the disobedience of our first parents?
Answer:
On account of the disobedience of our first parents, we all share in their sin and punishment, as we should have shared in their happiness if they had remained faithful.

Question 46:
What other effects followed from the sin of our first parents?
Answer:
Our nature was corrupted by the sin of our first parents, which darkened our understanding, weakened our will, and left in us a strong inclination to evil.

Question 47:
What is the sin called which we inherit from our first parents?
Answer:
The sin which we inherit from our first parents is called original sin.

Question 48:
Why is this sin called original?
Answer:
This sin is called original because it comes down to us from our first parents, and we are brought into the world with its guilt on our soul.

Question 49:
Does this corruption of our nature remain in us after original sin is forgiven?
Answer:
This corruption of our nature and other punishments remain in us after original sin is forgiven.

Question 50:
Was any one ever preserved from original sin?
Answer:
The Blessed Virgin Mary, through the merits of her Divine Son, was preserved free from the guilt of original sin, and this privilege is called her Immaculate Conception.

Lesson 6: On Sin and its Kinds

Question 51:
Is original sin the only kind of sin?
Answer:
Original sin is not the only kind of sin; there is another kind of sin, which we commit ourselves, called actual sin.

Question 52:
What is actual sin?
Answer:
Actual sin is any willful thought, word, deed, or omission contrary to the law of God.

Question 53:
How many kinds of actual sin are there?
Answer:
There are two kinds of actual sin-mortal and venial.

Question 54:
What is mortal sin?
Answer:
Mortal sin is a grievous offense against the law of God.

Question 55:
Why is this sin called mortal?
Answer:
This sin is called mortal because it deprives us of spiritual life, which is sanctifying grace, and brings everlasting death and damnation on the soul.

Question 56:
How many things are necessary to make a sin mortal?
Answer:
To make a sin mortal three things are necessary: a grievous matter, sufficient reflection, and full consent of the will.

Question 57:
What is venial sin?
Answer:
Venial sin is a slight offense against the law of God in matters of less importance, or in matters of great importance it is an offense committed without sufficient reflection or full consent of the will.

Question 58:
Which are the effects of venial sin?
Answer:
The effects of venial sin are the lessening of the love of God in our heart, the making us less worthy of His help, and the weakening of the power to resist mortal sin.

Question 59:
Which are the chief sources of sin?
Answer:
The chief sources of sin are seven: Pride, Covetousness, Lust, Anger, Gluttony, Envy, and Sloth; and they are commonly called capital sins.

Lesson 7: On the Incarnation and Redemption

Question 60:
Did God abandon man after he fell into sin?
Answer:
God did not abandon man after he fell into sin, but promised him a Redeemer, who was to satisfy for man's sin and reopen to him the gates of heaven.

Question 61:
Who is the Redeemer?
Answer:
Our Blessed Lord and Saviour Jesus Christ is the Redeemer of mankind.

Question 62:
What do you believe of Jesus Christ?
Answer:
I believe that Jesus Christ is the Son of God, the second Person of the Blessed Trinity, true God and true man.

Question 63:
Why is Jesus Christ true God?
Answer:
Jesus Christ is true God because He is the true and only Son of God the Father.

Question 64:
Why is Jesus Christ true man?
Answer:
Jesus Christ is true man because He is the Son of the Blessed Virgin Mary and has a body and soul like ours.

Question 65:
How many natures are there in Jesus Christ?
Answer:
In Jesus Christ there are two natures, the nature of God and the nature of man.

Question 66:
Is Jesus Christ more than one person?
Answer:
No, Jesus Christ is but one Divine Person.

Question 67:
Was Jesus Christ always God?
Answer:
Jesus Christ was always God, as He is the second Person of the Blessed Trinity, equal to His Father from all eternity.

Question 68:
Was Jesus Christ always man?
Answer:
Jesus Christ was not always man, but became man at the time of His Incarnation.

Question 69:
What do you mean by the Incarnation?
Answer:
By the Incarnation I mean that the Son of God was made man.

Question 70:
How was the Son of God made man?
Answer:
The Son of God was conceived and made man by the power of the Holy Ghost, in the womb of the Blessed Virgin Mary.

Question 71:
Is the Blessed Virgin Mary truly the Mother of God?
Answer:
The Blessed Virgin Mary is truly the Mother of God, because the same Divine Person who is the Son of God is also the Son of the Blessed Virgin Mary.

Question 72:
Did the Son of God become man immediately after the sin of our first parents?
Answer:
The Son of God did not become man immediately after the sin of our first parents, but was promised to them as a Redeemer.

Question 73:
How could they be saved who lived before the Son of God became man?
Answer:
They who lived before the Son of God became man could be saved by believing in a Redeemer to come, and by keeping the commandments.

Question 74:
On what day was the Son of God conceived and made man?
Answer:
The Son of God was conceived and made man on Annunciation day-the day on which the Angel Gabriel announced to the Blessed Virgin Mary that she was to be the Mother of God.

Question 75:
On what day was Christ born?
Answer:
Christ was born on Christmas day in a stable at Bethlehem, over nineteen hundred years ago.

Question 76:
How long did Christ live on earth?
Answer:
Christ lived on earth about thirty-three years, and led a most holy life in poverty and suffering.

Question 77:
Why did Christ live so long on earth?A.Christ lived so long on earth to show us the way to heaven by His teachings and example.

Lesson 8: On Our Lord's Passion, Death, Resurrection, and Ascension

Question 78:
What did Jesus Christ suffer?
Answer:
Jesus Christ suffered a bloody sweat, a cruel scourging, was crowned with thorns, and was crucified.

Question 79:
On what day did Christ die?
Answer:
Christ died on Good Friday.

Question 80:
Why do you call that day "good" on which Christ died so sorrowful a death?
Answer:
We call that day "good" on which Christ died because by His death He showed His great love for man, and purchased for him every blessing.

Question 81:
Where did Christ die?
Answer:
Christ died on Mount Calvary.

Question 82:
How did Christ die?
Answer:
Christ was nailed to the Cross and died on it between two thieves.

Question 83:
Why did Christ suffer and die?
Answer:
Christ suffered and died for our sins.

Question 84:
What lessons do we learn from the sufferings and death of Christ?
Answer:
From the sufferings and death of Christ we learn the great evil of sin, the hatred God bears to it, and the necessity of satisfying for it.

Question 85:
Where did Christ's soul go after His death?
Answer:
After Christ's death His soul descended into hell.

Question 86:
Did Christ's soul descend into the hell of the damned?
Answer:
The hell into which Christ's soul descended was not the hell of the damned, but a place or state of rest called Limbo, where the souls of the just were waiting for Him.

Question 87:
Why did Christ descend into Limbo?
Answer:
Christ descended into Limbo to preach to the souls who were in prison-that is, to announce to them the joyful tidings of their redemption.

Question 88:
Where was Christ's body while His soul was in Limbo?
Answer:
While Christ's soul was in Limbo His body was in the holy sepulchre.

Question 89:
On what day did Christ rise from the dead?
Answer:
Christ rose from the dead, glorious and immortal, on Easter Sunday, the third day after His death.

Question 90:
How long did Christ stay on earth after His resurrection?
Answer:
Christ stayed on earth forty days after His resurrection to show that He was truly risen from the dead, and to instruct His Apostles.

Question 91:
After Christ had remained forty days on earth whither did He go?
Answer:
After forty days Christ ascended into heaven, and the day on which He ascended into heaven is called Ascension day.

Question 92:
Where is Christ in heaven?
Answer:
In heaven Christ sits at the right hand of God the Father Almighty.

Question 93:
What do you mean by saying that Christ sits at the right hand Of God?
Answer:
When I say that Christ sits at the right hand of God I mean that Christ as God is equal to His Father in all things, and that as man He is in the highest place in heaven next to God.

Lesson 9: On the Holy Ghost and His Descent upon the Apostles

Question 94:
Who is the Holy Ghost?
Answer:
The Holy Ghost is the third Person of the Blessed Trinity.

Question 95:
From whom does the Holy Ghost proceed?
Answer:
The Holy Ghost proceeds from the Father and the Son.

Question 96:
Is the Holy Ghost equal to the Father and the Son?
Answer:
The Holy Ghost is equal to the Father and the Son, being the same Lord and God as They are.

Question 97:
On what day did the Holy Ghost come down upon the Apostles?
Answer:
The Holy Ghost came down upon the Apostles ten days after the Ascension of our Lord; and the day on which He came down upon the Apostles is called Whitsunday, or Pentecost.

Question 98:
How did the Holy Ghost come down upon the Apostles?
Answer:
The Holy Ghost came down upon the Apostles in the form of tongues of fire.

Question 99:
Who sent the Holy Ghost upon the Apostles?
Answer:
Our Lord Jesus Christ sent the Holy Ghost upon the Apostles.

Question 100:
Why did Christ send the Holy Ghost?
Answer:
Christ sent the Holy Ghost to sanctify His Church, to enlighten and strengthen the Apostles, and to enable them to preach the Gospel.

Question 101:
Will the Holy Ghost abide with the Church forever?
Answer:
The Holy Ghost will abide with the Church forever, and guide it in the way of holiness and truth.

Lesson 10: On the Effects of the Redemption

Question 102:
Which are the chief effects of the Redemption?
Answer:
The chief effects of the Redemption are two: The satisfaction of God's ' justice by Christ's sufferings and death, and the gaining of grace for men.

Question 103:
What do you mean by grace?
Answer:
By grace I mean a supernatural gift of God bestowed on us, through the merits of Jesus Christ, for our salvation.

Question 104:
How many kinds of grace are there?
Answer:
There are two kinds of grace, sanctifying grace and actual grace.

Question 105:
What is sanctifying grace?
Answer:
Sanctifying grace is that grace which makes the soul holy and pleasing to God.

Question 106:
What do you call those graces or gifts of God by which we believe in Him, hope in Him, and love Him?
Answer:
Those graces or gifts of God by which we believe in Him, and hope in Him, and love Him, are called the Divine virtues of Faith, Hope, and Charity.

Question 107:
What is Faith?
Answer:
Faith is a Divine virtue by which we firmly believe the truths which God has revealed.

Question 108:
What is Hope?
Answer:
Hope is a Divine virtue by which we firmly trust that God will give us eternal life and the means to obtain it.

Question 109:
What is Charity?
Answer:
Charity is a Divine virtue by which we love God above all things for His own sake, and our neighbor as ourselves for the love of God.

Question 110:
What is actual grace?
Answer:
Actual grace is that help of God which enlightens our mind and moves our will to shun evil and do good.

Question 111:
Is grace necessary to salvation?
Answer:
Grace is necessary to salvation, because without grace we can do nothing to merit heaven.

Question 112:
Can we resist the grace of God?
Answer:
We can and unfortunately often do resist the grace of God.

Question 113:
What is the grace of perseverance?
Answer:
The grace of perseverance is a particular gift of God which enables us to continue in the state of grace till death.

Lesson 11: On the Church

Question 114:
Which are the means instituted by our Lord to enable men at all times to share in the fruits of the Redemption?
Answer:
The means instituted by our Lord to enable men at all times to share in the fruits of His Redemption are the Church and the Sacraments.

Question 115:
What is the Church?
Answer:
The Church is the congregation of all those who profess the faith of Christ, partake of the same Sacraments, and are governed by their lawful pastors under one visible head.

Question 116:
Who is the invisible Head of the Church?
Answer:
Jesus Christ is the invisible Head of the Church.

Question 117:
Who is the visible Head of the Church?
Answer:
Our Holy Father the Pope, the Bishop of Rome, is the Vicar of Christ on earth and the visible Head of the Church.

Question 118:
Why is the Pope, the Bishop of Rome, the visible Head of the Church?
Answer:
The Pope, the Bishop of Rome, is the visible Head of the Church because lie is the successor of St. Peter, whom Christ made the chief of the Apostles and the visible Head of the Church.

Question 119:
Who are the successors of the other Apostles?
Answer:
The successors of the other Apostles are the bishops of the Holy Catholic Church.

Question 120:
Why did Christ found the Church?
Answer:
Christ founded the Church to teach, govern, sanctify, and save all men.

Question 121:
Are all bound to belong to the Church?
Answer:
All are bound to belong to the Church, and he who knows the Church to be the true Church and remains out of it cannot be saved.

Lesson 12: On the Attributes and Marks of the Church

Question 122:
Which are the attributes of the Church?
Answer:
The attributes of the Church are three: authority infallibility, and indefectibility.

Question 123:
What do you mean by the authority of the Church?
Answer:
By the authority of the Church I mean the right and power which the Pope and the bishops, as the successors of the Apostles, have to teach and to govern the faithful.

Question 124:
What do you mean by the infallibility of the Church?
Answer:
By the infallibility of the Church I mean that the Church cannot err when it teaches a doctrine of faith or morals.

Question 125:
When does the Church teach infallibly?
Answer:
The Church teaches infallibly when it speaks through the Pope and the bishops, united in general council, or through the Pope alone when he proclaims to all the faithful a doctrine of faith or morals.

Question 126:
What o you mean by the indefectibility of the Church?
Answer:
By the indefectibility of the Church I mean that the Church, as Christ founded it, will last till the end of time.

Question 127:
In whom are these attributes found in their fullness?
Answer:
These attributes are found in their fullness in the Pope, the visible Head of the Church, whose infallible authority to teach bishops, priests, and people in matters of faith or morals will last till the end of the world.

Question 128:
Has the Church any marks by which it may be known?
Answer:
The Church has four marks by which it may be known: it is One; it is Holy; it is Catholic; it is Apostolic.

Question 129:
How is the Church One?
Answer:
The Church is One because all its members agree in one faith, are all in one communion, and are all under one Head.

Question 130:
How is the Church Holy?
Answer:
The Church is Holy because its founder, Jesus Christ, is holy; because it teaches a holy doctrine; invites all to a holy life; and because of the eminent holiness of so many thousands of its children.

Question 131:
How is the Church Catholic or universal?
Answer:
The Church is Catholic or universal because it subsists in all ages, teaches all nations, and maintains all truth.

Question 132:
How is the Church Apostolic?
Answer:
The Church is Apostolic because it was founded by Christ on His Apostles, and is governed by their lawful successors, and because it has never ceased, and never will cease, to teach their doctrine.

Question 133:
In which Church are these attributes and marks found?
Answer:
These attributes and marks are found in the Holy Roman Catholic Church alone.

Question 134:
From whom does the Church derive its undying life and infallible authority?
Answer:
The Church derives its undying life and infallible authority from the Holy Ghost, the spirit of truth, who abides with it forever.

Question 135:
By whom is the Church made and kept One, Holy, and Catholic?
Answer:
The Church is made and kept One, Holy, and Catholic by the Holy Ghost, the spirit of love and holiness, who unites and sanctifies its members throughout the world.

Lesson 13: On the Sacraments in General

Question 136:
What is a Sacrament?
Answer:
A Sacrament is an outward sign instituted by Christ to give grace.

Question 137:
How many Sacraments are there?
Answer:
There are seven Sacraments: Baptism, Confirmation, Holy Eucharist, Penance, Extreme Unction, Holy Orders, and Matrimony.

Question 138:
Whence have the Sacraments the power of giving grace?
Answer:
The Sacraments have the power of giving grace from the merits of Jesus Christ.

Question 139:
What grace do the Sacraments give?
Answer:
Some of the Sacraments give sanctifying grace, and others increase it in our souls.

Question 140:
Which are the Sacraments that give sanctifying grace?
Answer:
The Sacraments that give sanctifying grace are Baptism and Penance; and they are called Sacraments of the dead.

Question 141:
Why are Baptism and Penance called Sacraments of the dead?
Answer:
Baptism and Penance are called Sacraments of the dead, because they take away sin, which is the death of the soul, and give grace, which is its life.

Question 142:
Which are the Sacraments that increase sanctifying grace in our soul?
Answer:
The Sacraments that increase sanctifying grace in our soul are: Confirmation, Holy Eucharist, Extreme Unction, Holy Orders, and Matrimony; and they are called Sacraments of the living.

Question 143:
Why are Confirmation, Holy Eucharist, Extreme Unction, Holy Orders, and Matrimony called Sacraments of the living?
Answer:
Confirmation, Holy Eucharist, Extreme Unction, Holy Orders, and Matrimony are called Sacraments of the living, because those who receive them worthily are already living the life of grace.

Question 144:
What sin does he commit who receives the Sacraments of the living in mortal sin?
Answer:
He who receives the Sacraments of the living in mortal sin commits a sacrilege, which is a great sin, because it is an abuse of a sacred thing.

Question 145:
Besides sanctifying grace do the Sacraments give any other grace?
Answer:
Besides sanctifying grace the Sacraments give another grace, called sacramental.

Question 146:
What is sacramental grace?
Answer:
Sacramental grace is a special help which God gives, to attain the end for which He instituted each Sacrament.

Question 147:
Do the Sacraments always give grace?
Answer:
The Sacraments always give grace, if we receive them with the right dispositions.

Question 148:
Can we receive the Sacraments more than once?
Answer:
We can receive the Sacraments more than once, except Baptism. Confirmation, and Holy Orders.

Question 149:
Why can we not receive Baptism, Confirmation, and Holy Orders more than once?
Answer:
We cannot receive Baptism, Confirmation, and Holy Orders more than once, because they imprint a character in the soul.

Question 150:
What is the character which these Sacraments imprint in the soul?
Answer:
The character which these Sacraments imprint in the soul is a spiritual mark which remains forever.

Question 151:
Does this character remain in the soul even after death?
Answer:
This character remains in the soul even after death: for the honor and glory of those who are saved; for the shame and punishment of those who are lost.

Lesson 14: On Baptism

Question 152:
What is Baptism?
Answer:
Baptism is a Sacrament which cleanses us from original sin, makes us Christians, children of God, and heirs of heaven. 153. Q Are actual sins ever remitted by Baptism?
Answer:
Actual sins and all the punishment due to them are remitted by Baptism, if the person baptized be guilty of any.

Question 154:
Is Baptism necessary to salvation?
Answer:
Baptism is necessary to salvation, because without it we cannot enter into the kingdom of heaven.

Question 155:
Who can administer Baptism?
Answer:
The priest is the ordinary minister of Baptism; but in case of necessity any one who has the use of reason may baptize.

Question 156:
How is Baptism given?
Answer:
Whoever baptizes should pour water on the head of the person to be baptized, and say, while pouring the water: I baptize thee in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Ghost.

Question 157:
How many kinds of Baptism are there?
Answer:
There are three kinds of Baptism: Baptism of water, of desire, and of blood.

Question 158:
What is Baptism of water?
Answer:
Baptism of water is that which is given by pouring water on the head of the person to be baptized, and saying at the same time: I baptize thee in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Ghost.

Question 159:
What is Baptism of desire?
Answer:
Baptism of desire is an ardent wish to receive Baptism, and to do all that God has ordained for our salvation.

Question 160:
What is Baptism of blood?
Answer:
Baptism of blood is the shedding of one's blood for the faith of Christ.

Question 161:
Is Baptism of desire or of blood sufficient to produce the effects of Baptism of water?
Answer:
Baptism of desire or of blood is sufficient to produce the effects of the Baptism of water, if it is impossible to receive the Baptism of water.

Question 162:
What do we promise in Baptism?
Answer:
In Baptism we promise to renounce the devil with all his works and pomps.

Question 163:
Why is the name of a saint given in Baptism?
Answer:
The name of a saint is given in Baptism in order that the person baptized may imitate his virtues and have him for a protector.

Question 164:
Why are godfathers and godmothers given in Baptism?
Answer:
Godfathers and godmothers are given in Baptism in order that they may promise, in the name of the child, what the child itself would promise if it had the use of reason.

Question 165:
What is the obligation of a godfather and a godmother?
Answer:
The obligation of a godfather and a godmother is to instruct the child in its religious duties, if the parents neglect to do so or die.

Lesson 15: On Confirmation

Question 166:
What is Confirmation?
Answer:
Confirmation is a Sacrament through which we receive the Holy Ghost to make us strong and perfect Christians and soldiers of Jesus Christ.

Question 167:
Who administers Confirmation?
Answer:
The bishop is the ordinary minister of Confirmation.

Question 168:
How does the bishop give Confirmation?
Answer:
The bishop extends his hands over those who are to be confirmed, prays that they may receive the Holy Ghost, and anoints the forehead of each with holy chrism in the form of a cross.

Question 169:
What is holy chrism?
Answer:
Holy chrism is a mixture of olive-oil and balm, consecrated by the bishop.

Question 170:
What does the bishop say in anointing the person he confirms?
Answer:
In anointing the person he confirms the bishop says: I sign thee with the sign of the cross, and I confirm thee with the chrism of salvation, in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Ghost.

Question 171:
What is meant by anointing the forehead with chrism in the form of a cross?
Answer:
By anointing the forehead with chrism in the form of a cross is meant, that the Christian who is confirmed must openly profess and practice his faith, never be ashamed of it, and rather die than deny it.

Question 172:
Why does the bishop give the person he confirms a slight blow on the cheek?
Answer:
The bishop gives the person he confirms a slight blow on the cheek, to put him in mind that he must be ready to suffer everything, even death, for the sake of Christ.

Question 173:
To receive Confirmation worthily is it necessary to be in the state of grace?
Answer:
To receive Confirmation worthily it is necessary to be in the state of grace.

Question 174:
What special preparation should be made to receive Confirmation?
Answer:
Persons of an age to learn should know the chief mysteries of faith and the duties of a Christian, and be instructed in the nature and effects of this Sacrament.

Question 175:
Is it a sin to neglect Confirmation?
Answer:
It is a sin to neglect Confirmation, especially in these evil days when faith and morals are exposed to so many and such violent temptations.

Lesson 16: On the Gifts and Fruits of the Holy Spirit

Question 176:
Which are the effects of Confirmation?
Answer:
The effects of Confirmation are an increase of sanctifying grace, the strengthening of our faith, and the gifts of the Holy Ghost.

Question 177:
Which are the gifts of the Holy Ghost?
Answer:
The gifts of the Holy Ghost are Wisdom, Understanding, Counsel, Fortitude, Knowledge, Piety and Fear of the Lord.

Question 178:
Why do we receive the gift of Fear of the Lord?
Answer:
We receive the gift of Fear of the Lord to fill us with a dread of sin.

Question 179:
Why do we receive the gift of Piety?
Answer:
We receive the gift of Piety to make us love God as a Father and obey Him because we love Him.

Question 180:
Why do we receive the gift of KnowIedge?
Answer:
We receive the gift of Knowledge to enable us to discover the will of God in all things.

Question 181:
Why do we receive the gift of Fortitude?
Answer:
We receive the gift of Fortitude to strengthen us to do the will of God in all things. 182. Q Why do we receive the gift of Counsel?
Answer:
We receive the gift of Counsel to warn us of the deceits of the devil, and of the dangers to salvation.

Question 183:
Why do we receive the gift of Understanding?
Answer:
We receive the gift of Understanding to enable us to know more clearly the mysteries of faith.

Question 184:
Why do we receive the gift of Wisdom?
Answer:
We receive the gift of Wisdom to give us a relish for the things of God, and to direct our whole life and all our actions to His honor and glory.

Question 185:
Which are the Beatitudes?
Answer:
The Beatitudes are: Blessed are the poor in spirit, for theirs is the kingdom of heaven. Blessed are the meek, for they shall possess the land. Blessed are they that mourn, for they shall be comforted. Blessed are they that hunger and thirst after justice, for they shall be filled. Blessed are the merciful, for they shall obtain mercy. Blessed are the clean of heart, for they shall see God. Blessed are the peacemakers, for they shall be called the children of God. Blessed are they that suffer persecution for justice sake, for theirs is the kingdom of heaven.

Question 186:
Which are the twelve fruits of the Holy Ghost?
Answer:
The twelve fruits of the Holy Ghost are Charity, Joy, Peace, Patience, Benignity, Goodness, Long-suffering, Mildness, Faith, Modesty, Continency, and Chastity.

Lesson 17: On the Sacrament of Penance

Question 187:
What is the Sacrament of Penance?
Answer:
Penance is a Sacrament in which the sins committed after Baptism are forgiven.

Question 188:
How does the Sacrament of Penance remit sin, and restore to the soul the friendship of God?
Answer:
The Sacrament of Penance remits sins and restores the friendship of God to the soul by means of the absolution of the priest.

Question 189:
How do you know that the priest has the power of absolving from the sins committed after Baptism?
Answer:
I know that the priest has the power of absolving from the sins committed after Baptism, because Jesus Christ granted that power to the priests of His Church when He said: "Receive ye the Holy Ghost. Whose sins you shall forgive, they are forgiven them; whose sins you shall retain, they are retained."

Question 190:
How do the priests of the Church exercise the power of forgiving sins?
Answer:
The priests of the Church exercise the power of forgiving sins by hearing the confession of sins, and granting pardon for them as ministers of God and in His name.

Question 191:
What must we do to receive the Sacrament of Penance worthily?
Answer:
To receive the Sacrament of Penance worthily we must do five things: We must examine our conscience. We must have sorrow for our sins. We must make a firm resolution never more to offend God. We must confess our sins to the priest. We must accept the penance which the priest gives us.

Question 192:
What is the examination of conscience?
Answer:
The examination of conscience is an earnest effort to recall to mind all the sins we have committed since our last worthy confession.

Question 193:
How can we make a good examination of conscience?
Answer:
We can make a good examination of conscience by calling to memory the commandments of God, the precepts of the Church, the seven capital sins, and the particular duties of our state in life, to find out the sins we have committed.

Question 194:
What should we do before beginning the examination of conscience?
Answer:
Before beginning the examination of conscience we should pray to God to give us light to know our sins and grace to detest them.

Lesson 18: On Contrition

Question 195:
What is Contrition, or sorrow for sin?
Answer:
Contrition, or sorrow for sin, is a hatred of sin and a true grief of the soul for having offended God, with a firm purpose of sinning no more.

Question 196:
What kind of sorrow should we have for our sins?
Answer:
The sorrow we should have for our sins should be interior, supernatural, universal, and sovereign.

Question 197:
What do you mean by saying that our sorrow should be interior?
Answer:
When I say that our sorrow should be interior, I mean that it should come from the heart, and not merely from the lips.

Question 198:
What do you mean by saying that our sorrow should be supernatural?
Answer:
When I say that our sorrow should be supernatural, I mean that it should be prompted by the grace of God, and excited by motives which spring from faith, and not by merely natural motives.

Question 199:
What do you mean by saying that our sorrow should be universal?
Answer:
When I say that our sorrow should be universal, I mean that we should be sorry for all our mortal sins without exception.

Question 200:
What do you mean when you say that our sorrow should be sovereign?
Answer:
When I say that our sorrow should be sovereign, I mean that we should grieve more for having offended God than for any other evil that can befall us.

Question 201:
Why should we be sorry for our sins?
Answer:
We should be sorry for our sins, because sin is the greatest of evils and an offense against God our Creator, Preserver, and Redeemer, and because it shuts us out of heaven and condemns us to the eternal pains of hell.

Question 202:
How many ]kinds of contrition are there?
Answer:
There are two kinds of contrition: perfect contrition and imperfect contrition.

Question 203:
What is perfect contrition?
Answer:
Perfect contrition is that which fills us with sorrow and hatred for sin, because it offends God, who is infinitely good in Himself and worthy of all love.

Question 204:
What is imperfect contrition?
Answer:
Imperfect contrition is that by which we hate what offends God, because by it we lose heaven and deserve hell; or because sin is so hateful in itself.

Question 205:
Is imperfect contrition sufficient for a worthy confession?
Answer:
Imperfect contrition is sufficient for a worthy confession, but we should endeavor to have perfect contrition.

Question 206:
What do you mean by a firm purpose of sinning no more?
Answer:
By a firm purpose of sinning no more I mean a fixed resolve not only to avoid all mortal sin, but also its near occasions.

Question 207:
What do you mean by the near occasions of sin?
Answer:
By the near occasions of sin I mean all the persons, places, and things that may easily lead us into sin.

Lesson 19: On Confession

Question 208:
What is Confession?
Answer:
Confession is the telling of our sins to a duly authorized priest, for the purpose of obtaining forgiveness.

Question 209:
What sins are we bound to confess?
Answer:
We are bound to confess all our mortal sins. but it is well also to confess our venial sins.

Question 210:
Which are the chief qualities of a good Confession?
Answer:
The chief qualities of a good Confession are three: it must be humble, sincere, and entire.

Question 211:
When is our Confession humble?
Answer:
Our Confession is humble, when we accuse our selves of our sins, with a deep sense of shame and sorrow for having offended God.

Question 212:
When is our Confession sincere?
Answer:
Our Confession is sincere, when we tell our sins honestly and truthfully, neither exaggerating nor excusing them.

Question 213:
When is our Confession entire?
Answer:
Our Confession is entire, when we tell the number and kinds of our sins and the circumstances which change their nature.

Question 214:
What should we do if we cannot remember the number of our sins?
Answer:
If we cannot remember the number of our sins, we should tell the number as nearly as possible, and say how often we may have sinned in a day, a week, or a month, and how long the habit or practice has lasted.

Question 215:
Is our Confession worthy if, without our fault, we forget to confess a mortal sin?
Answer:
If without our fault we forget to confess a mortal sin, Tour Confession is worthy, and the sin is forgiven; but it must be told in Confession if it again comes to our mind.

Question 216:
Is it a grievous offense willfully to conceal a mortal sin in Confession?
Answer:
It is a grievous offense willfully to conceal a mortal sin in Confession, because we thereby tell a lie to the Holy Ghost, and make our Confession worthless.

Question 217:
What must he do who has willfully concealed a mortal sin in Confession?
Answer:
He who has willfully concealed a mortal sin in Confession must not only confess it, but must also repeat all the sins he has committed since his last worthy Confession.

Question 218:
Why does the priest give us a penance after Confession?
Answer:
The priest gives us a penance after Confession, that we may satisfy God for the temporal punishment due to our sins.

Question 219:
Does not the Sacrament of Penance remit all punishment duo to sin?
Answer:
The Sacrament of Penance remits the eternal punishment due to sin, but it does not always remit the temporal punishment which God requires as satisfaction for our sins.

Question 220:
Why does God require a temporal punishment as a satisfaction for sin?
Answer:
God requires a temporal punishment as a satisfaction for sin, to teach us the great evil of sin and to prevent us from falling again.

Question 221:
Which are the chief means by which we satisfy God for the temporal punishment due to sin?
Answer:
The chief means by which we satisfy God for the temporal punishment due to sin are: Prayer, Fasting, Almsgiving, all spiritual and corporal works of mercy, and the patient suffering of the ills of life.

Question 222:
Which are the chief spiritual works of mercy?
Answer:
The chief spiritual works of mercy are seven: To admonish the sinner, to instruct the ignorant, to counsel the doubtful, to comfort the sorrowful, to bear wrongs patiently, to forgive all injuries, and to pray for the living and the dead.

Question 223:
Which are the chief corporal works of mercy?
Answer:
The chief corporal works of mercy are seven: To feed the hungry, to give drink to the thirsty, to clothe the naked, to ransom the captive, to harbor the harborless, to visit the sick, and to bury the dead.

Lesson 20: On the Manner of Making a Good Confession

Question 224:
What should we do on entering the confessional?
Answer:
On entering the confessional we should kneel, make the sign of the Cross, and say to the priest, Bless me, Father; then add, I confess to Almighty God and to you, Father, that I have sinned.

Question 225:
Which are the first things we should tell. the priest in Confession?
Answer:
The first things we should tell the priest in Confession are the time of our last Confession, and whether we said the penance and went to Holy Communion.

Question 226:
After telling the time of our last Confession and Communion what should we do?
Answer:
After telling the time of our last Confession and Communion we should confess all the mortal sins we have since committed, and all the venial sins we may wish to mention.

Question 227:
What must we do when the confessor asks us questions?
Answer:
When the confessor asks us questions we must answer them truthfully and clearly.

Question 228:
What should we do after telling our sins?
Answer:
After telling our sins we should listen with attention to the advice which the confessor may think proper to give.

Question 229:
How should we and our Confession?
Answer:
We should end our Confession by saying, I also accuse myself of all the sins of my past life, telling, if we choose, one or several of our past sins.

Question 230:
What should we do while the priest is giving us absolution?
Answer:
While the priest is giving us absolution we should from our heart renew the Act of Contrition.

Lesson 21: On Indulgences

Question 231:
What is an Indulgence?
Answer:
An Indulgence is the remission in whole or in part of the temporal punishment due to sin.

Question 232:
Is an Indulgence a pardon of sin, or a license to commit sin?
Answer:
An Indulgence is not a pardon of sin, nor a license to commit sin, and one who is in a state of mortal sin cannot gain an Indulgence.

Question 233:
How many kinds of Indulgences are there?
Answer:
There are two kinds of Indulgences-Plenary and Partial.

Question 234:
What is a Plenary Indulgence?
Answer:
A Plenary Indulgence is the full remission of the temporal punishment due to sin.

Question 235:
What is a Partial Indulgence?
Answer:
A Partial Indulgence is the remission of a part of the temporal punishment due to sin.

Question 236:
How does the Church by means of Indulgences remit the temporal punishment due to sin?
Answer:
The Church by means of Indulgences remits the temporal punishment due to sin by applying to us the merits of Jesus Christ, and the superabundant satisfactions of the Blessed Virgin Mary and of the saints; which merits and satisfactions are its spiritual treasury.

Question 237:
What must we do to gain an Indulgence?
Answer:
To gain an Indulgence we must be in the state of grace and perform the works enjoined.

Lesson 22: On the Holy Eucharist

Question 238:
What is the Holy Eucharist?
Answer:
The Holy Eucharist is the Sacrament which contains the body and blood, soul and divinity, of our Lord Jesus Christ under the appearances of bread and wine.

Question 239:
When did Christ institute the Holy Eucharist?
Answer:
Christ instituted the Holy Eucharist at the Last Supper, the night before He died.

Question 240:
Who were present when our Lord instituted the Holy Eucharist?
Answer:
When our Lord instituted the Holy Eucharist the twelve Apostles were present.

Question 241:
How did our Lord institute the Holy Eucharist?
Answer:
Our Lord instituted the Holy Eucharist by taking bread, blessing, breaking, and giving to His Apostles, saying: Take ye and eat. This is My body; and then by taking the cup of wine, blessing and giving it, saying to them: Drink ye all of this. This is My blood which shall be shed for the remission of Sins. Do this for a commemoration of Me.

Question 242:
What happened when our Lord said, This is My body; this is My blood?
Answer:
When our Lord said, This is My body, the substance of the bread was changed into the substance of His body; when He said, This is My blood, the substance of the wine was changed into the substance of His blood.

Question 243:
Is Jesus Christ whole and entire both under the form of bread and under the form of wine?
Answer:
Jesus Christ is whole and entire both under the form of bread and Under the form of wine.

Question 244:
Did anything remain of the bread and wine after their substance had been changed into the substance of the body and blood of our Lord?
Answer:
After the substance of the bread and wine had been changed into the substance of the body and blood of our Lord there remained only the appearances of bread and wine.

Question 245:
What do you mean by the appearances of bread and wine?
Answer:
By the appearances of bread and wine I mean the figure, the color, the taste, and whatever appears to the senses.

Question 246:
What is this change of the bread and wine into the body and blood of our Lord called?
Answer:
This change of the bread and wine into the body and blood of our Lord is called Transubstantiation.

Question 247:
How was the substance of the bread and wine changed into the substance of the body and blood of Christ?
Answer:
The substance of the bread and wine was changed into the substance of the body and blood of Christ by His almighty power.

Question 248:
Does this change of bread and wine into the body and blood of Christ continue to be made in the Church?
Answer:
This change of bread and wine into the body and blood of Christ continues to be made in the Church by Jesus Christ through the ministry of His priests.

Question 249:
When did Christ give His priests the power to change bread and wine into His body and blood?
Answer:
Christ gave His priests the power to change bread and wine into His body and blood when He said to the Apostles, Do this in commemoration of Me.

Question 250:
How do the priests exercise this power of changing broad and wine into the body and blood of Christ?
Answer:
The priests exercise this power of changing bread and wine into the body and blood of Christ through the words of consecration in the Mass, which are the words of Christ: This is My body; this is My blood.

Lesson 23: On the Ends for Which the Holy Eucharist was Instituted

Question 251:
Why did Christ institute the Holy Eucharist?
Answer:
Christ instituted the Holy Eucharist: 1.To unite us to Himself and to nourish our soul with His divine life. 2.To increase sanctifying grace and all virtues in our soul. 3.To lessen our evil inclinations. 4.To be a pledge of everlasting life. 5.To fit our bodies for a glorious resurrection. 6.To continue the sacrifice of the Cross in His Church.

Question 252:
How are we united to Jesus Christ in the Holy Eucharist?
Answer:
We are united to Jesus Christ in the Holy Eucharist by means of Holy Communion.

Question 253:
What is Holy Communion?
Answer:
Holy Communion is the receiving of the body and blood of Christ.

Question 254:
What is necessary to make a good Communion?
Answer:
To make a good Communion it is necessary to be in the state of sanctifying grace, to have a right intention, and to obey the laws of fasting. (See Question 257)

Question 255:
Does he who receives Communion in mortal sin receive the body and blood of Christ?
Answer:
He who receives Communion in mortal sin receives the body and blood of Christ, but does not receive His grace, and he commits a great sacrilege.

Question 256:
Is it enough to be free from mortal sin to receive Plentifully the graces of Holy Communion?A.To receive plentifully the graces of Holy Communion it is not enough to be free from mortal sin, but we should be free from all affection to venial sin, and should make acts of faith, hope, and love.

Question 257:
What is the fast necessary for Holy Communion?
Answer:
The fast necessary for Holy Communion is to abstain from all food, beverages, and alcoholic drinks for one hour before Holy Communion. Water may be taken at any time. The sick may take food, non-alcoholic drinks, and any medicine up to Communion time. * * This answer has been changed in the 1977 printing to bring it up to date with the current rules.

Question 258:
Is any one ever allowed to receive Holy Communion when not fasting?
Answer:
Any one in danger of death is allowed to receive Holy Communion when not fasting or when it is necessary to save the Blessed Sacrament from insult or injury.

Question 259:
When are we bound to receive Holy Communion?
Answer:
We are bound to receive Holy Communion, under pain of mortal sin, during the Easter time and when in danger of death.

Question 260:
Is it well to receive Holy Communion often?
Answer:
It is well to receive Holy Communion often, as nothing is a greater aid to a holy life than often to receive the Author of all grace and the Source of all good.

Question 261:
What should we do after Holy Communion?
Answer:
After Holy Communion we should spend some time in adoring our Lord, in thanking Him for the grace we have received, and in asking Him for the blessings we need.

Lesson 24: On the Sacrifice of the Mass

Question 262:
When and where are the bread and wine changed into the body and blood of Christ?
Answer:
The bread and wine are changed into the body and blood of Christ at the Consecration in the Mass.

Question 263:
What is the Mass?
Answer:
The Mass is the unbloody sacrifice of the body and blood of Christ.

Question 264:
What is a sacrifice?
Answer:
A sacrifice is the offering of an object by a priest to God alone, and the consuming of it to acknowledge that He is the Creator and Lord of all things.

Question 265:
Is the Mass the same sacrifice as that of the Cross?
Answer:
The Mass is the same sacrifice as that of the Cross.

Question 266:
How is the Mass the same sacrifice as that of the Cross?
Answer:
The Mass is the same sacrifice as that of the Cross because the offering and the priest are the same-Christ our Blessed Lord; and the ends for which the sacrifice of the Mass is offered are the same as those of the sacrifice of the Cross.

Question 267:
What were the ends for which the sacrifice of the Cross was offered?
Answer:
The ends for which the sacrifice of the Cross was offered were: 1.To honor and glorify God; 2.To thank Him for all the graces bestowed on the whole world; 3.To satisfy God's justice for the sins of men; 4.To obtain all graces and blessings.

Question 268:
Is there any difference between the sacrifice of the Cross and the sacrifice of the Mass?
Answer:
Yes; the manner in which the sacrifice is offered is different. On the Cross Christ really shed His blood and was really slain; in the Mass there is no real shedding of blood nor real death, because Christ can die no more; but the sacrifice of the Mass, through the separate consecration of the bread and the wine, represents His death on the Cross.

Question 269:
How should we assist at Mass?
Answer:
We should assist at Mass with great interior recollection and piety and with every outward mark of respect and devotion.

Question 270:
Which is the best manner of hearing Mass?
Answer:
The best manner of hearing Mass is to offer it to God with the priest for the same purpose for which it is said, to meditate on Christ's sufferings and death, and to go to Holy Communion.

Lesson 25: On Extreme Unction and Holy Orders

Question 271:
What is the Sacrament of Extreme Unction?
Answer:
Extreme Unction is the Sacrament which, through the anointing and prayer of the priest, gives health and strength to the soul, and sometimes to the body, when we are in danger of death from sickness.

Question 272:
When should we receive Extreme Unction?
Answer:
We should receive Extreme Unction when we are in danger of death from sickness, or from a wound or accident.

Question 273:
Should we wait until we are in extreme danger before we receive Extreme Unction?
Answer:
We should not wait until we are in extreme danger before we receive Extreme Unction, but if possible we should receive it whilst we have the use of our senses.

Question 274:
Which are the effects of the Sacrament of Extreme Unction?
Answer:
The effects of Extreme Unction are: 5.To comfort us in the pains of sickness and to strengthen us against temptation; 6.To remit venial sins and to cleanse our soul from the remains of sin; 7.To restore us to health, when God sees fit.

Question 275:
What do you mean by the remains of sin?
Answer:
By the remains of sin I mean the inclination to evil and the weakness of the will which are the result of our sins, and which remain after our sins have been forgiven.

Question 276:
How should we receive the Sacrament of Extreme Unction?
Answer:
We should receive the Sacrament of Extreme Unction in the state of grace, and with lively faith and resignation to the will of God.

Question 277:
Who is the minister of the Sacrament of Extreme Unction?
Answer:
The priest is the minister of the Sacrament of Extreme Unction.

Question 278:
What is the Sacrament of Holy Orders?
Answer:
Holy Orders is a Sacrament by which bishops, priests, and other ministers of the Church are ordained and receive the power and grace to perform their sacred duties.

Question 279:
What is necessary to receive Holy orders worthily?
Answer:
To receive Holy Orders worthily it is necessary to be in the state of grace, to have the necessary knowledge and a divine call to this sacred office.

Question 280:
How should Christians look upon the priests of the Church?
Answer:
Christians should look upon the priests of the Church as the messengers of God and the dispensers of His mysteries.

Question 281:
Who can confer the Sacrament of Holy Orders?
Answer:
Bishops can confer the Sacrament of Holy Orders.

Lesson 26: On Matrimony

Question 282:
What is the Sacrament of Matrimony?
Answer:
The Sacrament of Matrimony is the Sacrament which unites a Christian man and woman in lawful marriage.

Question 283:
Can a Christian man and woman be united in lawful marriage in any other way than by the Sacrament of Matrimony?
Answer:
A Christian man and woman cannot be united in lawful marriage in any other way than by the Sacrament of Matrimony, because Christ raised marriage to the dignity of a Sacrament.

Question 284:
Can the bond of Christian marriage be dissolved by any human power?
Answer:
The bond of Christian marriage cannot be dissolved by any human power.

Question 285:
Which are the effects of the Sacrament of Matrimony?
Answer:
The effects of the Sacrament of Matrimony are: 7.To sanctify the love of husband and wife; 8.To give them grace to bear with each other's weaknesses; 9.To enable them to bring up their children in the fear and love of God.

Question 286:
To receive the Sacrament of matrimony worthily is it necessary to be in the state of grace?
Answer:
To receive the Sacrament of Matrimony worthily it is necessary to be in the state of grace, and it is necessary also to comply with the laws of the Church.

Question 287:
Who has the right to make laws concerning the Sacrament of marriage?
Answer:
The Church alone has the right to make laws concerning the Sacrament of marriage, though the state also has the right to make laws concerning the civil effects of the marriage contract.

Question 288:
Does the Church forbid the marriage of Catholics with persons who have a different religion or no religion at all?
Answer:
The Church does forbid the marriage of Catholics with persons who have a different religion or no religion at all.

Question 289:
Why does the Church forbid the marriage of Catholics with persons who have a different religion or no religion at all?
Answer:
The Church forbids the marriage of Catholics with persons who have a different religion or no religion at all, because such marriages generally lead to indifference, loss of faith, and to the neglect of the religious education of the children.

Question 290:
Why do many marriages prove unhappy?
Answer:
Many marriages prove unhappy because they are entered into hastily and without worthy motives.

Question 291:
How should Christians prepare for a holy and happy marriage?
Answer:
Christians should prepare for a holy and happy marriage by receiving the Sacraments of Penance and Holy Eucharist; by begging God to grant them a pure intention and to direct their choice; and by seeking the advice of their parents and the blessing of their pastors.

Lesson 27: On the Sacramentals

Question 292:
What is a sacramental?
Answer:
A sacramental is anything set apart or blessed by the Church to excite good thoughts and to increase devotion, and through these movements of the heart to remit venial sin.

Question 293:
What is the difference between the Sacraments and the sacramentals?
Answer:
The difference between the Sacraments and the sacramentals is: 1.The Sacraments were instituted by Jesus Christ and the sacramentals were instituted by the Church; 2.The Sacraments give grace of themselves when we place no obstacle in the way; the sacramentals excite in us pious dispositions, by means of which we may obtain grace.

Question 294:
Which is the chief sacramental used in the Church?
Answer:
The chief sacramental used in the Church is the sign of the Cross.

Question 295:
How do we make the sign of the Cross?
Answer:
We make the sign of the Cross by putting the right hand to the forehead, then on the breast, and then to the left and right shoulders, saying, In the name of the Father and of the Son, and of the Holy Ghost. Amen.

Question 296:
Why do we make the sign of the Cross?
Answer:
We make the sign of the Cross to show that we are Christians and to profess our belief in the chief mysteries of our religion.

Question 297:
How is the sign of the Cross a profession of faith in the chief mysteries of our religion?
Answer:
The sign of the Cross is a profession of faith in the chief mysteries of our religion because it expresses the mysteries of the Unity and Trinity of God and of the Incarnation and death of our Lord.

Question 298:
How does the sign of the Cross express the mystery of the Unity and Trinity of God?
Answer:
The words, In the name, express the Unity of God; the words that follow, of the Father, and of the Son, and of the Holy Ghost, express the mystery of the Trinity.

Question 299:
How does the sign of the Cross express the mystery of the Incarnation and death of our Lord?
Answer:
The sign of the Cross expresses the mystery of the Incarnation by reminding us that the Son of God, having become man, suffered death on the cross.

Question 300:
What other sacramental is in very frequent use?
Answer:
Another sacramental in very frequent use is holy water.

Question 301:
What is holy water?
Answer:
Holy water is water blessed by the priest with solemn prayer to beg God's blessing on those who use it, and protection from the powers of darkness.

Question 302:
Are there other sacramentals besides the sign of the Cross and holy water?
Answer:
Besides the sign of the Cross and holy water there are many other sacramentals, such as blessed candles, ashes, palms, crucifixes, images of the Blessed Virgin and of the saints, rosaries, and scapulars.

Lesson 28: On Prayer

Question 303:
Is there any other means of obtaining God's grace than the Sacraments?
Answer:
There is another means of obtaining God's grace, and it is prayer.

Question 304:
What is prayer?
Answer:
Prayer is the lifting up of our minds and hearts to God to adore Him, to thankHim for His benefits, to ask His forgiveness, and to beg of Him all the graces we need whether for soul or body.

Question 305:
Is prayer necessary to salvation?
Answer:
Prayer is necessary to salvation, and without it no one having the use of reason can be saved.

Question 306:
At what particular times should we pray?
Answer:
We should pray particularly on Sundays and holydays, every morning and night, in all dangers, temptations, and afflictions.

Question 307:
How should we pray?
Answer:
We should pray: 3.With attention; 4.With a sense of our own helplessness and dependence upon God; 5.With a great desire for the graces we beg of God; 6.With trust in God's goodness; 7.With perseverance.

Question 308:
Which are the prayers most recommended to Us?
Answer:
The prayers most recommended to us are the Lord's Prayer, the Hail Mary, the Apostles' Creed, the Confiteor, and the Acts of Faith, Hope, Love, and Contrition.

Question 309:
Are prayers said with distractions of any avail?
Answer:
Prayers said with willful distractions are of no avail.

Lesson 29: On the Commandment of God

Question 310:
is it enough to belong to God's Church in order to be saved?
Answer:
It is not enough to belong to the Church in order to be saved, but we must also keep the Commandments of God and of the Church.

Question 311:
Which are the Commandments that contain the whole law of God?
Answer:
The Commandments which contain the whole law of God are these two: 8.Thou shalt love the Lord thy God with thy whole heart, with thy whole soul, with thy whole strength, and with thy whole mind; 9.Thou shalt love thy neighbor as thyself.

Question 312:
Why do these two Commandments of the love of God and of our neighbor contain the whole law of God?
Answer:
These two Commandments of the love of God and of our neighbor contain the whole law of God because all the other Commandments are given either to help us to keep these two, or to direct us how to shun what is opposed to them.

Question 313:
Which are the Commandments of God?
Answer:
The Commandments of God are these ten. 1.I am the Lord thy God, who brought thee out of the land of Egypt, out of the house of bondage. Thou shalt not have strange gods before Me. Thou shalt not make to thyself a graven thing, nor the likeness of anything that is in heaven above, or in the earth beneath, nor of those things that are in the waters under the earth. Thou shalt not adore them, nor serve them. 2.Thou shalt not take the name of the Lord thy God in vain. 3.Remember thou keep holy the Sabbath day. 4.Honor thy father and thy mother. 5.Thou shalt not kill. 6.Thou shalt not commit adultery. 7.Thou shalt not steal. 8.Thou shalt not bear false witness against thy neighbor. 9.Thou shalt not covet thy neighbor's wife. 10.Thou shalt not covet thy neighbor's goods.

Question 314:
Who gave the Ten Commandments?
Answer:
God Himself gave the Ten Commandments to Moses on Mount Sinai. and Christ our Lord confirmed them.

Lesson 30: On the First Commandment

Question 315:
What is the first Commandment?
Answer:
The first Commandment is: I am the Lord thy God: thou shalt not have strange gods before Me.

Question 316:
How does the first Commandment help us to keep the great Commandment of the love of God?
Answer:
The first Commandment helps us to keep the great Commandment of the love of God because it commands us to adore God alone.

Question 317:
How do we adore God?
Answer:
We adore God by faith, hope, and charity, by prayer and sacrifice.

Question 318:
How may the first Commandment be broken?
Answer:
The first Commandment may be broken by giving to a creature the honor which belongs to God alone; by false worship; and by attributing to a creature a perfection which belongs to God alone.

Question 319:
Do those who make use of spells and charms, or who believe in dreams, in mediums, spiritists, fortune-tellers, and the like, sin against the first Commandment?
Answer:
Those who make use of spells and charms, or who believe in dreams, in mediums, spiritists, fortunetellers and the like, sin against the first Commandment, because they attribute to creatures perfections which belong to God alone.

Question 320:
Are sins against faith, hope and charity also sins against the first Commandment?
Answer:
Sins against faith, hope, and charity are also sins against the first Commandment.

Question 321:
How does a person sin against faith?
Answer:
A person sins against faith: 1.by not trying to know what God has taught; 2.by refusing to believe all that God has taught; 3.by neglecting to profess his belief in what God has taught.

Question 322:
How do we fail to try to know what God has taught?
Answer:
We fail to try to know what God has taught by neglecting to learn the Christian doctrine.

Question 323:
Who are they who do not believe all that God has taught?
Answer:
They who do not believe all that God has taught are the heretics and infidels.

Question 324:
Who are they who neglect to profess their belief in what-God has taught?
Answer:
They who neglect to profess their belief in what God has taught are all those who fail to acknowledge the true Church in which they really believe.

Question 325:
Can they who fail to profess their faith in the true Church in which they believe expect to be saved while in that state?
Answer:
They who fail to profess their faith in the true Church in which they believe cannot expect to be saved while in that state, for Christ has said: " Whoever shall deny Me before men, I will also deny him before My Father who is in heaven."

Question 326:
Are we obliged to make open profession of our faith?
Answer:
We are obliged to make open profession of our faith as often as God's honor, our neighbor's spiritual good, or our own requires it. "Whosoever," says Christ, "shall confess Me before men, I will also confess him before My Father who is in heaven."

Question 327:
Which are the sins against hope?
Answer:
The sins against hope are presumption and despair.

Question 328:
What is presumption?
Answer:
Presumption is a rash expectation of salvation without making proper use of the necessary means to obtain it.

Question 329:
What is despair?
Answer:
Despair is the loss of hope in God's mercy.

Question 330:
How do we sin against the love of God?
Answer:
We sin against the love of God by all sin, but particularly by mortal sin.

Lesson 31: The First Commandment = On the Honor and Invocation of Saints

Question 331:
Does the first Commandment forbid the honoring of the saints?
Answer:
The first Commandment does not forbid the honoring of the saints, but rather approves of it; because by honoring the saints, who are the chosen friends of God, we honor God Himself.

Question 332:
Does the first Commandment forbid us to pray to the saints?
Answer:
The first Commandment does not forbid us to pray to the saints.

Question 333:
What do we mean by praying to the saints?
Answer:
By praying to the saints we mean the asking of their help and prayers.

Question 334:
How do we know that the saints hear us?
Answer:
We know that the saints hear us, because they are with God, who makes our prayers known to them.

Question 335:
Why do we believe that the saints will help us?
Answer:
We believe that the saints will help us because both they and we are members of the same Church. and they love us as their brethren.

Question 336:
How are the saints and we members of the same Church?
Answer:
The saints and we are members of the same Church, because the Church in heaven and the Church on earth are one and the same Church, and all its members are in communion with one another.

Question 337:
What is the communion of the members of the Church called?
Answer:
The communion of the members of the Church is called the communion of saints.

Question 338:
What does the communion of saints mean?
Answer:
The communion of saints means the union which exists between the members of the Church on earth with one another, and with the blessed in heaven and with the suffering souls in purgatory.

Question 339:
What benefits are derived from the communion of saints?
Answer:
The following benefits are derived from the communion of saints:--the faithful on earth assist one another by their prayers and good works, and they are aided by the intercession of the saints in heaven, while both the saints in heaven and the faithful on earth help the souls in purgatory.

Question 340:
Does the first Commandment forbid us. to honor relics?
Answer:
The first Commandment does not forbid us to honor relics, because relics are the bodies of the saints, or objects directly connected with them or with our Lord.

Question 341:
Does the first Commandment forbid the making of images?
Answer:
The first Commandment does forbid the making of images if they are made to be adored as gods, but it does not forbid the making of them to put us in mind of Jesus Christ, His Blessed Mother, and the saints.

Question 342:
Is it right to show respect to the pictures and images of Christ and His saints?
Answer:
It is right to show respect to the pictures and images of Christ and His saints, because they are the representations and memorials of them.

Question 343:
Is it allowed to pray to the crucifix or to the images and relics of the saints?
Answer:
It is not allowed to pray to the crucifix or images and relics of the saints, for they have no life, nor power to help us, nor sense to hear us.

Question 344:
Why do we pray before the crucifix and the images and relics of the saints?
Answer:
We pray before the crucifix and images and relics of the saints because they enliven our devotion by exciting pious affections and desires, and by reminding us of Christ and of the saints, that we may imitate their virtues.

Lesson 32: From the Second to the Fourth Commandment

Question 345:
What is the second Commandment?
Answer:
The second Commandment is: Thou shalt not take the name of the Lord thy God in vain.

Question 346:
What are we commanded by the second Commandment?
Answer:
We are commanded by the second Commandment to speak with reverence of God and of the saints, and of all holy things, and to keep our lawful oaths and vows.

Question 347:
What is an oath?
Answer:
An oath is the calling upon God to witness the truth of what we say.

Question 348:
When may we take an oath?
Answer:
We may take an oath when it is ordered by lawful authority or required for God's honor or for our own or our neighbor's good.

Question 349:
What is necessary to make an oath lawful?
Answer:
To make an oath lawful it is necessary that what we swear to, be true, and that there be a sufficient cause for taking an oath.

Question 350:
What is a vow?
Answer:
A vow is a deliberate promise made to God to do something that is pleasing to Him.

Question 351:
Is it a sin not to fulfill our vows?
Answer:
Not to fulfill our vows is a sin, mortal or venial, according to the nature of the vow and the intention we had in making it.

Question 352:
What is forbidden by the second Commandment?
Answer:
The second Commandment forbids all false, rash, unjust, and unnecessary oaths, blasphemy, cursing, and profane words.

Question 353:
What is the third Commandment?
Answer:
The third Commandment is: Remember thou keep holy the Sabbath day.

Question 354:
What are we commanded by the third Commandment?
Answer:
By the third Commandment we are commanded to keep holy the Lord's day and the holydays of obligation, on which we are to give our time to the service and worship of God.

Question 355:
How are we to worship God on Sundays and holydays of obligation?
Answer:
We are to worship God on Sundays and holydays of obligation by hearing Mass, by prayer, and by other good works.

Question 356:
Are the Sabbath day and the Sunday the same?
Answer:
The Sabbath day and the Sunday are not the same. The Sabbath is the seventh day of the week, and is the day which was kept holy in the Old Law; the Sunday is the first day of the week, and is tile day which is kept holy in the New Law.

Question 357:
Why does the Church command us to keep the Sunday holy instead of the Sabbath?
Answer:
The Church commands us to keep the Sunday holy instead of the Sabbath because on Sunday Christ rose from the dead, and on Sunday He sent the Holy Ghost upon the Apostles.

Question 358:
What is forbidden by the third Commandment?
Answer:
The third Commandment forbids all unnecessary servile work and whatever else may hinder the due observance of the Lord's day.

Question 359:
What are servile works?
Answer:
Servile works are those which require labor rather of body than of mind.

Question 360:
Are servile works on Sunday ever lawful?
Answer:
Servile works are lawful on Sunday when the honor of God, the good of our neighbor, or necessity requires them.

Lesson 33: From the Fourth to the Seventh Commandment

Question 361:
What is the fourth Commandment?
Answer:
The fourth Commandment is: Honor thy father and thy mother.

Question 362:
What are we commanded by the fourth Commandment?
Answer:
We are commanded by the fourth Commandment to honor, love, and obey our parents in all that is not sin.

Question 363:
Are we bound to honor and obey others than our parents?
Answer:
We are also bound to honor and obey our bishops, pastors, magistrates, teachers, and other lawful superiors.

Question 364:
Have parents and superiors any duties towards those who are under their charge?
Answer:
It is the duty of parents and superiors to take good care of all under their charge and give them proper direction and example.

Question 365:
What is forbidden by the fourth Commandment?
Answer:
The fourth Commandment forbids all disobedience, contempt, and stubbornness towards our parents or lawful superiors.

Question 366:
What is the fifth Commandment?
Answer:
The fifth Commandment is: Thou shalt not kill.

Question 367:
What are we commanded by the fifth Commandment?
Answer:
We are commanded by the fifth Commandment to live in peace and union with our neighbor, to respect his rights, to seek his spiritual and bodily welfare, and to take proper care of our own life and health.

Question 368:
What is forbidden by the fifth Commandment?
Answer:
The fifth Commandment forbids all willful murder, fighting, anger, hatred, revenge, and bad example.

Question 369:
What is the sixth Commandment?
Answer:
The sixth Commandment is: Thou shalt not commit adultery.

Question 370:
What are we commanded by the sixth Commandment?
Answer:
We are commanded by the sixth Commandment to be pure in thought and modest in all our looks, words, and actions.

Question 371:
What is forbidden by the sixth Commandment?
Answer:
The sixth commandment forbids all unchaste freedom with anothers wife or husband; also all immodesty with ourselves or others in looks, dress, words, or actions.

Question 372:
Does the sixth Commandment forbid the reading of bad and immodest books and newspapers?
Answer:
The sixth Commandment does forbid the reading of bad and immodest books and newspapers.

Lesson 34: From the Seventh to the end of the Tenth Commandment

Question 373:
What is the seventh Commandment?
Answer:
The seventh Commandment is: Thou shalt not steal.

Question 374:
What are we commanded by the seventh Commandment?
Answer:
By the seventh Commandment we are commanded to give to all men what belongs to them and to respect their property.

Question 375:
What is forbidden by the seventh Commandment?
Answer:
The seventh Commandment forbids all unjust taking or keeping what belongs to another.

Question 376:
Are we bound to restore ill-gotten goods?
Answer:
We are bound to restore ill-gotten goods, or the value of them, as far as we are able; otherwise we can. not be forgiven.

Question 377:
Are we obliged to repair the damage we have unjustly caused?A.We are bound to repair the damage we have unjustly caused.

Question 378:
What is the eighth Commandment?
Answer:
The eighth Commandment is: Thou shalt not bear false witness against thy neighbor.

Question 379:
What are we commanded by the eighth Commandment?
Answer:
We are commanded by the eighth Commandment to speak the truth in all things and to be careful of the honor and reputation of every one.

Question 380:
What is forbidden by the eighth Commandment?
Answer:
The eighth Commandment forbids all rash judgments, backbiting, slanders, and lies.

Question 381:
What must they do who have lied about their neighbor and seriously injured his character?
Answer:
They who have lied about their neighbor and seriously injured his character must repair the injury done as far as they are able, otherwise they will not be forgiven.

Question 382:
What is the ninth Commandment?
Answer:
The ninth Commandment is: Thou shalt not covet thy neighbor's wife.

Question 383:
What are we commanded by the ninth Commandment?
Answer:
We are commanded by the ninth Commandment to keep ourselves pure in thought and desire.

Question 384:
What is forbidden by the ninth Commandment?
Answer:
The ninth Commandment forbids unchaste thoughts, desires of anothers wife or husband, and all other unlawful impure thoughts and desires.

Question 385:
Are impure thoughts and desires always sins?
Answer:
Impure thoughts and desires are always sins, unless they displease us and we try to banish them.

Question 386:
What is the tenth Commandment?
Answer:
The tenth Commandment is: Thou shalt not covet thy neighbor's goods.

Question 387:
What are we commanded by the tenth Commandment?
Answer:
By the tenth Commandment we are commanded to be content with what we have. and to rejoice in our neighbor's welfare.

Question 389:
What is forbidden by the tenth Commandment?
Answer:
The tenth Commandment forbids all desires to take or keep wrongfully what belongs to another.

Lesson 35: On the First and Second Commandments of the Church

Question 389:
Which are the chief commandments of the Church?
Answer:
The chief commandments of the Church are six: 4.To hear Mass on Sundays and holydays of obligation. 5.To fast and abstain on the days appointed. 6.To confess at least once a year. 7.To receive the Holy Eucharist during the Easter time. 8.To contribute to the support of our pastors. 9.Not to marry persons who are not Catholics, or who are related to us within the third degree of kindred, nor privately without witnesses, nor to solemnize marriage at forbidden times.

Question 390:
Is it a mortal sin not to hear Mass on a Sunday or a holyday of obligation?
Answer:
It is a mortal sin not to hear Mass on a Sunday or a holyday of obligation, unless we are excused for a serious reason. They also commit a mortal sin who, having others under their charge, hinder them from hearing Mass, without a sufficient reason.

Question 391:
Why were holydays instituted by the Church?
Answer:
Holydays were instituted by the Church to recall to our minds the great mysteries of religion and the virtues and rewards of the saints.

Question 392:
How should we keep the holydays of obligation?
Answer:
We should keep the holydays of obligation as we should keep the Sunday.

Question 393:
What do you mean by fast-days?
Answer:
By fast-days I mean days on which we are allowed but one full meal.

Question 394:
What do you mean by days of abstinence?
Answer:
By days of abstinence I mean days on which we are forbidden to eat flesh-meat, but are allowed the usual number of meals.

Question 395:
Why does the Church command us to fast and abstain?
Answer:
The Church commands us to fast and abstain, in order that we may mortify our passions and satisfy for our sins.

Question 396:
Why does the Church command us to abstain from flesh-meat on Fridays?
Answer:
The Church commands us to abstain from flesh-meat on Fridays, in honor of the day on which our Saviour died.

Lesson 36: On the Third, Fourth, Fifth and Sixth Commandments of the Church

Question 397:
What is meant by the command of confessing at least once a year?
Answer:
By the command of confessing at least once a year is meant that we are obliged, under pain of mortal sin, to go to confession within the year.

Question 398:
Should we confess only once a year?
Answer:
We should confess frequently, if we wish to lead a good life.

Question 399:
Should children go to Confession?
Answer:
Children should go to Confession when they are old enough to commit sin, which is commonly about the age of seven years.

Question 400:
What sin does he commit who neglects to receive Communion during the Easter time?
Answer:
He who neglects to receive Communion during the Easter time commits a mortal sin.

Question 401:
What is the Easter time?
Answer:
The Easter time is, in this country, the time between the first Sunday of Lent and Trinity Sunday.

Question 402:
Are we obliged to contribute to the support of our pastors?
Answer:
We are obliged to contribute to the support of our pastors, and to bear our share in the expenses of the church and school.

Question 403:
What is the meaning of the commandment not to marry within the third degree of kindred?
Answer:
The meaning of the commandment not to marry within the third degree of kindred is that no one is allowed to marry another within the third degree of blood relationship.

Question 404:
What is the meaning of the command not to marry privately?
Answer:
The command not to marry privately means that none should marry without the blessing of God's priests or without witnesses.

Question 405:
What is the meaning of the precept not to solemnize marriage at forbidden times?
Answer:
The meaning of the precept not to solemnize marriage at forbidden times is that during Lent and Advent the marriage ceremony should not be performed with pomp or a nuptial Mass.

Question 406:
What is the nuptial Mass?
Answer:
A nuptial Mass is a Mass appointed by the Church to invoke a special blessing upon the married couple.

Question 407:
Should Catholics be married at a nuptial Mass?
Answer:
Catholics should be married at a nuptial Mass, because they thereby show greater reverence for the holy Sacrament and bring richer blessings upon their wedded life.

Lesson 37: On the Last Judegement and the Resurrection, Hell, Purgatory, and Heaven

Question 408:
When will Christ judge us?
Answer:
Christ will judge us immediately after our death, and on the last day.

Question 409:
What is the judgment called which we have to undergo immediately after death?
Answer:
The judgment we have to undergo immediately after death is called the Particular Judgment.

Question 410:
What is the judgment called which all men have to undergo on the last day?
Answer:
The judgment which all men have to undergo on the last day is called the General Judgment.

Question 411:
Why does Christ judge men immediately after death?
Answer:
Christ judges men immediately after death to reward or punish them according to their deeds.

Question 412:
What are the rewards or punishments appointed for men's souls after the Particular Judgment?
Answer:
The rewards or punishments appointed for men's souls after the Particular Judgment are Heaven, Purgatory, and Hell.

Question 413:
What is Hell?
Answer:
Hell is a state to which the wicked are condemned, and in which they are deprived of the sight of God for all eternity, and are in dreadful torments.

Question 414:
What is Purgatory?
Answer:
Purgatory is a state in which those suffer for a time who die guilty of venial sins, or without having satisfied for the punishment due to their sins.

Question 415:
Can the faithful on earth help the souls in Purgatory?
Answer:
The faithful on earth can help the souls in Purgatory by their prayers, fasts, alms-deeds; by indulgences, and by having Masses said for them.

Question 416:
If every one is judged immediately after death, what need is there of a General Judgment?
Answer:
There is need of a General Judgment, though every one is judged immediately after death, that the providence of God, which, on earth, often permits the good to suffer and the wicked to prosper, may in the end appear just before all men.

Question 417:
Will our bodies share in the reward or punishment of our souls?
Answer:
Our bodies will share in the reward or punishment of our souls, because through the resurrection they will again be united to them.

Question 418:
In what state will the bodies of the just rise?
Answer:
The bodies of the just will rise glorious and immortal.

Question 419:
Will the bodies of the damned also rise?
Answer:
The bodies of the damned will also rise, but they will be condemned to eternal punishment.

Question 420:
What is Heaven?
Answer:
Heaven is the state of everlasting life in which we see God face to face, are made like unto Him in glory. and enjoy eternal happiness.

Question 421:
What words should we bear always in mind?
Answer:
We should bear always in mind these words of our Lord and Saviour Jesus Christ: "What doth it profit a man if he gain the whole world and suffer the loss of his own soul, or what exchange shall a man give for his soul? For the Son of man shall come in the glory of His Father with His angels; and then will He render to every man according to his works."