50 Bible Trivia Questions and Answers

50 Bible Trivia Questions and Answers

Here are 50 Bible trivia questions to quiz your Bible knowledge about the Old and New Testaments. These Bible questions are sorted into five categories: People, Quotes, New Testament Verses, the Life of Jesus, and the Apostles. Test your knowledge of Biblical information with these fun Bible questions to use yourself and ask a friend or family member!

If you're looking for Bible resources for children to learn about the Christian faith, check out Bible stories for kids and Short Bible verses to memorize.

The answers for each Bible trivia question are provided below with the scripture reference to see the answer in the Bible text. 

Good luck, Godspeed, and may you learn something new!

Bible Trivia: People

1. Who watched as Moses floated in the basket down the Nile?
Answer: His Sister Miriam
See: Exodus 2:4

2. Who would have nothing to do with the author of 3 John?
Answer: Diotrephes
See: 3 John 1:9

3. In the book of Philemon, who is Paul's fellow prisoner?
Answer: Epaphras
See: Philemon 1:23

4. James used the example of which Old Testament figure to demonstrate how the prayers of a righteous man can have powerful results?
Answer: Elijah
See: James 5:13-18

5. How does the author of 1 John often refer to his readers?
Answer: Children
See: 1 John 1

6. What does Solomon say about sin?
Answer: that no one does not sin
See: Ecclesiastes 7:20

7. Who pretended to be mad to avoid capture and death at the hands of an enemy king?
Answer: David
See: 1 Samuel 21:13

8. Who was the priest of Bethel during the time of Amos?
Answer: Amaziah
See: Amos 7:10

9. Who was the grandson of Samuel?
Answer: Heman
See: 1 Chronicles 6:33

10. Who was the high priest during the time of Zechariah?
Answer: Joshua
See: Zechariah 6:10-11

Answer more trivia questions about People in the Bible.


Bible Trivia: Quotes

1. Finish this proverb: "Where there is no vision, ..."
Answer: "...the people perish."
See: Proverbs 29:18

2. "And they said one to another, Behold, this dreamer cometh." Gen 37:19 Who is the dreamer in this verse?
Answer: Joseph
See: Genesis 37:19

3. Finish this Proverb: "Labour not to be ..."
Answer: rich
See: Proverbs 23:4

4. Complete this verse: "How beautiful upon the mountains are the feet of him that bringeth….."
Answer: good tidings
See: Isaiah 52:7

5. Complete this verse from Job: "...for the price of wisdom is …………."
Answer: "…above rubies."
See: Job 28:18

6. Who does God call: "...my firstborn, higher than the kings of the earth."?
Answer: David
See: Psalms 89:27

7. Who said, "But what things were gain to me, those I counted loss for Christ."?
Answer: Paul
See: Philippians 3:7

8. Who said: "Come now, and let us reason together...though your sins be as scarlet, they shall be as white as snow; though they be red like crimson, they shall be as wool."?
Answer: The Lord
See: Isaiah 1:18

9. What does Paul call the Galatians?
Answer: foolish
See: Galatians 3:1

10. Who begins their book with: "Hear, O heavens, and give ear, O earth: for the LORD hath spoken,…"
Answer: Isaiah
See: Isaiah 1:2

Answer more trivia questions about Bible Quotes.


Bible Trivia: New Testament Verses

1. Complete the following, `The light of the body is...` (Matthew 6:22)
Answer: The eye

2. `Now the names of the twelve apostles are these; the first, _____, who is called Peter, and _____ his brother; _____ the son of Zebedee, and John his brother...` (Matthew 10:2).
Answer: Simon, Andrew, James

3. `_____ not, that ye be not _____` (Matthew 7:1).
Answer: Judge, judged

4. `Be not forgetful to entertain _______: for thereby some have entertained angels unawares` (Hebrews 13:2).
Answer: Strangers

5. `...Ye should earnestly contend for the ______ which was once delivered unto the saints.` - Jude 1:3
Answer: Faith

6. James 1:5 - `If any of you lack wisdom, let him...`
Answer: Ask of God

7. `Avoid foolish _______, and genealogies, and contentions, and strivings about the _______; for they are unprofitable and vain` (Titus 3:9).
Answer: Questions, law

8. 'Sanctify them through thy ______: thy word is ______.` John 17:17
Answer: Truth

9. `By faith ______ blessed ______ and ______ concerning things to come` (Hebrews 11:20).
Answer: Isaac, Jacob, Esau

10. `He that hath the son hath _____, and he that hath not the son of God hath not _____.` - 1 John 5:12
Answer: Life

Answer more trivia questions about the New Testament.


Bible Trivia: Life of Jesus

1. Where did the Pharisees claim Jesus got his power from?
Answer: Beelzebub
See: Matthew 12:24

2. Concerning which disciple did the rumor spread that he would not die?
Answer: John
See: John 21:23

3. At what age did Jesus begin his ministry?
Answer: 30
See: Luke 3:23

4. How many thieves were crucified with Christ?
Answer: Two
See: John 19:18

5. The four Biblical accounts of Jesus' life are called:
Answer: The Gospels

6. How many of the healed ten lepers returned to thank Jesus?
Answer: One
See: Luke 17:18

7. In the parable, what did the servant whose debt had been forgiven do?
Answer: Choked someone who owed him
See: Matthew 18:28

8. Who tried to kill Jesus soon after he was born?
Answer: Herod
See: Matthew 2:13

9. Who thought Jesus was a gardener when she saw Him after He had risen?
Answer: Mary Magdelane
See: John 20:11

10. Which disciple held a feast for Jesus and invited tax collectors and 'sinners`?
Answer: Matthew
See: Matthew 9:10

Answer more trivia questions about the Life of Jesus.


Bible Trivia: Acts of the Apostles

1. Where were Peter and John sent after Philip had preached the gospel there?
Answer: Samaria
See: Acts 8:4-14

2. Who heard Peter's voice at the door but failed to let him in?
Answer: Rhoda
See: Acts 12:13-14

3. After Peter escapes from prison, Herod orders the jail keepers to:
Answer: Be put to death
See: Acts 12:18-19

4. When Paul was arrested in Jerusalem, the people that stirred up the crowd against him were Jews from what geographical area?
Answer: Asia
See: Acts 21:27

5. Who was the only woman mentioned by name with the apostles in the upper room waiting for the promise of the Holy Spirit?
Answer: Mary, the mother of Jesus
See: Acts 1:14

6. Name a certain disciple at Damascus who was told to find Saul of Tarsus and to lay his hands upon him so that he might regain his sight.
Answer: Ananias
See: Acts 9:10-13

7. What woman was raised from the dead by Peter through the spirit of God?
Answer: Tabitha
See: Acts 9:40

8. Who helped a eunuch to understand a portion of the book of Isaiah?
Answer: Philip
See: Acts 8:29-31

9. What Roman ruler expelled all the Jews out of Rome in the days of the early church?
Answer: Claudius
See: Acts 18:2

10. Philip was instructed by an angel to go south from Jerusalem along a road that led to what other city?
Answer: Gaza
See: Acts 8:26

Answer more trivia questions about the Acts and Journeys of the Apostles.

Discover additional Bible trivia games like Bible Baseball, Bible Jeopardy, Saintly Millionaire, and more!

Photo credit: ©GettyImages/RoterPanther